Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

SuomiAreena: Valoa huomiseen – Fotoniikka ratkaisemassa globaaleja haasteita paneelikeskustelu

July 16 @ 12:00 pm 12:45 pm UTC+3

Valoa huomiseen – Fotoniikka ratkaisemassa globaaleja haasteita 16.7.2021 klo 12:00 – 12:45.

Valo on ihmeellinen asia. Se on myös elämän edellytys ja hyvin monella muotoa välttämättömyys meille kaikille. Kyse on fotoniikasta, joka on valon tiedettä ja siihen perustuvaa teknologiaa. Fotoniikka tarjoaa huikeat hyödyt koko yhteiskunnalle ja sillä on yhä kasvava merkitys, koska vasta murto-osa fotoniikan tarjoamasta potentiaalista on käytössämme.

Fotoniikalla on merkittävä rooli maailmaa ravistelevien haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen sekä kestävän kehityksen kannalta tärkeiden ratkaisujen tarjoamisessa mutta myös teollisuuden, ruuantuotannon, liikkumisen, kommunikoinnin, terveydenhuollon tai energiatuotannon uudistamisessa.

Photonics Finland ja PREIN järjestävät Valoa huomiseen – Fotoniikka ratkaisemassa globaaleja haasteita paneelikeskustelun Suomen suurimmassa yhteiskunnallisessa keskustelutapahtumassa SuomiAreenassa.

Vuoden 2021 SuomiAreena toteutetaan hybriditapahtumana ja ohjelmaa lähetetään Porista sekä Helsingistä. Tämän vuoden SuomiAreenan teemat ovat Yhteisöllisyys, digitaalisuus ja luonto. Fotoniikka on valon tiedettä ja teknologiaa, jolla on valtava potentiaali koko yhteiskunnalle niin puhtaan energian, elektroniikan, terveydenhuollon kuin ruuantuotannon saralla.

Photonics Finland ja PREIN toteuttavat näiden teemojen myötä kattavan fotoniikan merkitystä, tarpeita sekä yhteisöä esille tuovan keskustelun yhdessä erinomaisten panelistien kanssa.

Juontajana

Tilaisuuden pelinrakentajana toimii koko Suomen tuntema juontaja, toimittaja sekä MTV3-kanavan uutisankkuri Peter Nyman. Paneelia varten Peter on vähintäänkin “valaissut”, ellei suorastaan “sokaissut” itsensä fotoniikalla ja sen lukuisilla mahdollisuuksilla.


Panelisteina

Fotoniikan “Ison kuvan” rakentajana toimii itseoikeutetusti tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Yhdessä Osmo Kuusen kanssa julkaistu Suomen sata uutta mahdollistuutta 2018 – 2037 on puhuttanut Suomen eduskunnan väkeä jo vähintäänkin neljän painoksen verran. Kuten arvata saattaa julkaisu on täynnä fotoniikkaa.

Suomen poliittisen päätöksenteon suunnat näyttää ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Planeetallamme ei olisi vihreää ilman valoa mutta mitä tarvitaan, että tulevaisuuden vastuulliset valinnat, puhdas energia ja ympäristö saadaan turvattua?


Kansainväisessä kentässä Suomi on teknologian kärkimaa nro 1. Sen jos minkä tietää VTTn toimitusjohtaja Antti Vasara. VTT on yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista, jonka tehtävänä on edistää tutkimuksen ja teknologian hyödyntämistä ja kaupallistamista elinkeinoelämässä sekä yhteiskunnassa. Antilta saamme varmasti ohjeistuksen kuinka Suomi pysyy myös jatkossa teknologisen kehityksen aallon harjalla.
Suomi on osa Eurooppalaista yhteisöä sekä päätöksentekoa ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen valaisee koko kentän tapahtumat niin teollisuuden, tutkimuksen, tieteen, energian, liikenteen, matkailun kuin digitalisaation näkökulmasta sekä Suomen mahdollisuudet osana tätä kaikkea.


Professori Jyrki Saarinen on pitkän linjan fotoniikan moniottelija. Hän on Itä-Suomen yliopiston (UEF) Fysiikan ja matematiikan laitoksen sekä Fotoniikan insituutin johtaja, lisäksi Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivan PREIN varajohtaja. Jyrkin näkökulma kattaa yritysten ja yliopistojen mutta myös verkostojen sekä ekosysteemien tarpeet. Kenellekään ei varmasti jää epäselväksi missä fotoniikan osalta mennään nyt ja tulevaisuudessa niin Suomessa kuin maailmalla.
SuomiAreena-ohjelmisto näkyy entistä vahvemmin MTV:llä

MTV3-kanava lähettää päivittäin SuomiAreena-ohjelmaa, koko ohjelmisto on katsottavissa maksutta mtv-palvelussa (mtv.fi, mtv-sovellus) ja omalla SuomiAreena tv-kanavalla antenniverkossa näytetään ohjelmiston parhaat palat.  

Mitä fotoniikka on?
Fotoniikka on valon tuottamiseen, muokkaamiseen ja tarkkailuun keskittyvä tieteenala. Toimialana fotoniikka käsittää kaiken valoa hyödyntävän teollisuuden optisista komponenteista suunnitteluun ja valmiisiin laitteisiin. Sen mahdollistamia sovelluksia ovat esimerkiksi näytöt, kamerat, aurinkopaneelit, valokuidut, konenäkö, virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisut, elekäyttöliittymät sekä mittalaitteet, kuten nopeus- ja etäisyystutkat. Fotoniikan vaikutukset ulottuvat laajasti tietoliikenteen, biolääketieteen, energia- ja ympäristötekniikan, valmistustekniikan ja kuluttajatuotteiden puolelle.

Photonics Finland Photonics Finland edustaa Suomen fotoniikka-alan yrityksiä ja toimijoita edistäen alan kehitystä ja näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Lisätietoa: www.photonics.fi.

Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva PREIN kokoaa yhteen fotoniikan tutkimuksen keskeisimmät toimijat Suomessa. Tampereen yliopiston koordinoimaan verkostoon kuuluvat Itä-Suomen yliopisto, Aalto yliopisto ja teknologian tutkimuskeskus VTT. PREIN on yksi Suomen akatemian rahoittamista osaamiskeskittymistä.

Lisätietoa www.prein.fi/suomeksi 

Lisätietoa Suomen akatemian lippulaivaohjelmasta