Skip to content

Suomen fotoniikka-ala kasvaa. Photonics Finlandin 50 jäsenyrityksen raja rikkoutui.

Suomen huipputeknologian ala kasvussa. Startup-yritykset Varjo Technologies ja LaDiMo rikkoivat Photonics Finlandin 50 jäsenyrityksen rajan.

Suomen fotoniikka-alan toimijat yhdistävä Photonics Finland on kasvanut yli 50 jäsenyrityksen verkostoksi. Ala on kovassa nousussa ja kokeneet pitkän linjan toimijat saavat parhaillaan rinnalleen uusia nopeasti kasvavia huipputeknologian startup-yrityksiä, jotka tuovat ratkaisuja mm. VR- ja AR-kuvantamiseen.

Photonics Finlandin viidenkympin rajan rikkoivat virtuaalitodellisuuslaseja kehittävä Varjo Technologies sekä konenäkösovelluksia teollisuuden tarpeisiin kehittävä LaDiMo, jonka 3D-sensoriteknologia mullistaa teollisen automaation. Molemmat yritykset ovat vauhdissa ja mm. Varjo Technologies on 7 miljoonan rahoituksensa turvin kahminut tiimiinsä teknologia-alan huippuosaajia isoilta nimiltä kuten Nokiasta, Microsoftista, Nvidiasta, Roviosta sekä Intelistä.

Fotoniikkatoimiala kasvaa Suomessa mutta myös muualla Euroopassa, jossa alan toimijat ovat hyvin organisoituneet. Samanlainen trendi on nähtävissä myös kansallisissa verkostoissa. Photonics Finlandin jäsenmäärä on kolminkertaistunut reilun kolmen vuoden aikana ja mukana on yli 50 yrityksen lisäksi 7 yliopistoa tai tutkimuslaitosta kuten Helsingin yliopisto ja VTT.

Photonics Finland yhdistää Suomen fotoniikka-alan yritykset, toimijat sekä päätöksentekijät. Kansallisen toiminnan lisäksi Suomen näkyvyydestä vastataan kansainvälisesti. Merkittävimpiä tapahtumia ovat alan messut kuten Laser World of Photonics Münchenissa ja Photonics West San Franciscossa. Tällä hetkellä Photonics West messuille osallistuu jo parikymmentä suomalaista yritystä ja Photonics Finlandin Suomen osasto kasvaa jatkuvasti.

Suomeen 2500 uutta alan työpaikkaa

Fotoniikkatoimiala kasvaa Suomessa ja muualla Euroopassa kiihtyvässä määrin. Vuoden 2017 alussa Tekesin, Finpron ja Photonics Finlandin julkaiseman toimialaselvityksen mukaan pelkästään Suomessa fotoniikan teollisuus kasvaa seuraavien kolmen vuoden aikana 30% vuosittain. Suurin kasvu syntyy valmistavassa teollisuudessa käsittäen valaistuksen, näytöt ja optiset komponentit.

Tällä hetkellä fotoniikka työllistää suoraan noin 4 000 henkilöä. Merkittävää on myös kerrannaisvaikutus, fotoniikka-alan yrityksissä työskentelee kokonaisuudessaan 25 000 – 30 000 henkilöä. Yritysten kasvun myötä uusien työntekijöiden tarve tulee lisääntymään huomattavasti, jopa 18% vuosittain, mikä tarkoittaa kolmen vuoden aikana 2 500 uutta työpaikkaa fotoniikka-alalle Suomessa.

Muualla Euroopassa kasvun odotukset ovat jo nähtävissä ja alueen fotoniikkatoimialojen klusteri EPIC ilmoittaa, että pelkästään sen jäsenyrityksillä on tarjolla 465 avointa työpaikkaa 33 maassa.

Alan tulevaisuus on valoisa, sillä EUn fotoniikan teknologia-alustan Photonics21 mukaan vuoteen 2030 mennessä ala nousee johtavaksi tieteen sekä innovaatioiden tuottajaksi. Vaikutukset ulottuvat mm. terveydenhuoltoon, ruuantuotantoon ja liikenteeseen sekä alalle luvataan jopa miljoona uutta työpaikkaa.

Lisätietoja

Photonics Finlandin toiminnanjohtaja

Juha Purmonen juha.purmonen@photonics.fi

+358 50 354 3832