Skip to content

Markus Pessa Photonics Finland kunniajäseneksi

Photonics Finland on kutsunut professori Markus Pessan kunniajäsenekseen. Markus Pessa on optoelektroniikan ja lasertutkimuksen kehittäjä, joka toimi vuodesta 1976 alkaen Tampereen teknillisen yliopiston fysiikan professorina ja Optoelektroniikan tutkimuskeskus ORC:n johtajana vuoden 2009 lopulle saakka. Pessan johdolla ORC kehittyi yhdeksi merkittävimmistä yliopistollisista yhdistepuolijohteiden tutkimuskeskuksista Euroopassa. Professori Pessan saavutukset perustuvat erityisesti MBE-tekniikan kehittämiseen ja soveltamiseen yhdistepuolijohteiden atomikerroksittaiseen valmistamiseen. Tällaisia kerrosrakenteita käytetään muun muassa ledeissä ja puolijohdelasereissa, sekä monissa ilmaisimissa ja korkean hyötysuhteen erikoisaurinkokennoissa.

Emeritusprofessori Markus Pessalla on mittava tieteellinen tuotanto optoelektroniikan tutkimuksesta ja lukuisia patentteja työstään. Hänet kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1994, valittiin vuoden professoriksi vuonna 1997, ja kutsuttiin Yhdysvaltojen National Academy of Engineeringin jäseneksi vuonna 2006. Lisäksi hänelle myönnettiin vuonna 2007 Millennium-tunnustuspalkinto ja vuonna 2016 Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto.

”Photonics Finland on ylpeä saadessaan Markus Pessan kunniajäsenekseen. Hänen merkittävä suomalaisen fotoniikka-alan kehittämiseksi tekemänsä työ on tuottanut huippuluokan tieteellistä tutkimusta mutta samalla valanut vahvan perustan fotoniikan kaupallistamiselle sekä mm. Tampereen fotoniikka-yritysten synnylle.” toteaa Photonics Finland:in puheenjohtaja Timo Vuorenpää Senop Oy:stä.