Skip to content

Suomen fotoniikan päätapahtuma Joensuussa keräsi paikalle kansainvälisen asiantuntijajoukon ja yli kolmesataa kävijää

Optics & Photonics Days 2023 järjestettiin 30.5. – 1.6. Joensuussa. Monipuolista akateemista ja teollista ohjelmaa oli seuraamassa yli kolmesataa rekisteröitynyttä konferenssiosallistujaa, joista 25% oli saapunut Joensuuhun ulkomailta.

Optics & Photonics Days 2023:n korkeatasoinen akateeminen- ja teollinen ohjelma, yritysnäyttely sekä useat oheistapahtumat keräsivät paikalle kansainvälisen konferenssiyleisön. Loppuunmyyty teollisuusnäyttely avasi torstaina ovensa myös suurelle yleisölle ja houkutteli paikalle viitisenkymmentä fotoniikasta kiinnostunutta kaupunkilaista. Näytteilleasettajien pisteillä oli mahdollisuus kokeilla esimerkiksi Dispelix Oy:n kehittämiä lisätyn todellisuuden älylaseja sekä Microsoftin Hololens2 yhdistetyn todellisuuden laseja. Uuden sukupolven älylaseja hyödynnetään muun muassa koulutuksessa, terveydenhoidossa sekä teollisuudessa parantamaan käyttäjän tarkkuutta ja tulosta.

Kattavien asiantuntijaesitysten lisäksi tapahtumassa järjestettiin monipuolista oheisohjelmaa. Photonics Centerissä järjestetyssä oheistapahtumassa esiteltiin Active Alignment palvelua, jota voivat hyödyntää muun muassa kameravalmistajat esimerkiksi prototyyppien valmistamisessa. Suomen Akatemian rahoittaman PREIN fotoniikan lippulaivan tapahtumassa keskusteltiin mm. tutkimuksen ja teollisuuden yhteistyön merkityksestä. Perinteisesti miesvoittoinen ala tarvitsee myös naisosaajia, ja Women in Photonics -tapahtumassa kuultiin alalla työskentelevien kolmen merkittävän pörssiyhtiön Microsoftin, Vaisalan, sekä Modulightin johto- sekä asiantuntijatehtävissä toimivien naisten näkemyksiä alan kehityksestä. Lisäksi osaajien ja yritysten törmäyttämiseksi torstaina teollisuusnäyttelyn yhteydessä järjestettiin myös rekrytointitapahtuma. 

Keskiviikon konferenssi-illallisella Photonics Finland sai uuden hallituksen. Puheenjohtajaksi valittiin Kim Grundström ja varapuheenjohtajaksi Heidi Piili. Pohjoismaiden suurin lasioptiikan valmistaja Senop Oy palkittiin vuoden fotoniikkayrityksenä. Senop tarjoaa kokonaisvaltaisia optoelektroniikan ja ammattilaisviestinnän palveluja sekä laitteistoja myös vaativiin ja kriittisiin tilanteisiin, kuten turvalliseen viranomais- ja ammattilaisviestintään. Turvallisuus ja puolustus olikin yksi OPD2023:n pääteemoista, sillä fotoniikan sovellusten merkitys alalla kasvaa koko ajan.

Photonics Finlandin uusi puheenjohtaja Kim Grundström jakoi vuoden fotoniikkayrityksen palkinnon Jussi Rautiaiselle, Senop Oystä. Vuoden väitöskirja -palkinto myönnettiin PhD Yadong Wang, Aalto yliopisto, “Transient Nonlinear Optics of Two-Dimensional Layered Materials”.

  • Joensuussa sijaitsee yksi Euroopan tason merkittävistä fotoniikan keskittymistä. Tapahtuman isännöinti Joensuussa oli merkittävä askel kansainvälisten verkostojemme vahvistamisessa. Tämän päälle on hyvä rakentaa fotoniikan kasvua Joensuussa, kertoo Juha Purmonen Photonics Finlandista.

Lisätiedot:

Tuukka Pakarinen
Viestintäpäällikkö, Photonics Finland
+358 50 313 5930
tuukka.pakarinen@photonics.fi

Juha Purmonen
Toiminnanjohtaja, Photonics Finland
Fotoniikkaliiketoiminnan kasvuohjelman ohjelmavastaava, Business Joensuu
+358 50 354 3832
juha.purmonen@businessjoensuu.fi