Skip to content

Koululaiset tutustuivat fotoniikkaan


Karsikon koulun kello soi ja koululaiset soljuvat sisälle. Tänään on koulun pajapäivä, jolloin oppilaat kiertävät ryhmissä oppien ja kokien asioita tavanomaisen lukujärjestyksen ulkopuolelta.

Tunnustelevan oloisesti luokkaan tipahtelee pienissä ryhmissä koululaisia. Opettaja ohjaa heitä istumaan ja tarkistaa, että paikalla ovat oikeat oppilaat. Pieniin ryhmiin jaetut koululaiset odottelevat hiljaa mitä tuleman pitää.

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen koordinaattori Saana Kinnunen odottelee kaikessa rauhassa, että kaikki ovat paikalla. Hänen kanssaan tuntia on pitämässä Raili Termälä myös yliopistolla toimivasta fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivahankkeesta (PREIN).

Kouluja ahkeraan kiertävän kaksikon otteista huokuu kokemuksen suoma varmuus, mutta samaan aikaan luokassa väreilee oppilaista nouseva jännitys uuden asian äärellä olemisesta.

Koko luokka kerrallaan

Kinnunen avaa tunnin puhumalla kaikille tutuista väreistä. Lyhyen alustuksen jälkeen ryhmille jaetaan LED-valo ja paketti erivärisiä läpikuultavia kalvoja. Oppitunnin tarjoama matka jokapäiväisen itsestäänselvyyden, valon, ihmeelliseen olemukseen alkaa.

Opetuspaketissa on 110 kestävää ja laadukasta osaa, kuten linssejä, LED-valoja, lasereita, hiloja ja polarisaattoreita. Paketin välineillä koko luokka voi toteuttaa kokeita yhtä aikaa. Vaikka nyt PEKin avulla asiaa opettavat siihen erikoistuneet asiantuntijat, paketin mukana tulevat tarpeellisten välineiden ohella kirjalliset ohjeet ja valmiit tuntisuunnitelmat eri luokka- ja kouluasteille. Verkosta löytyy myös ohjevideoita opettajille opetuksen toteuttamiseen.

CD-levyn pinta, värilliset kalvot ja LED-valo eivät kuulosta kummoiselta yhdistelmältä, mutta niin vaan niiden avulla paljastuu, että värittömäksi mielletyssä valkoisessa on sisällä kaikki värit.

Tietoa ja ymmärrystä valosta lahjoitusten avulla

Fotoniikan lippulaiva PREIN ja Photonics Finland ovat aloittaneet muutama vuosi sitten kampanjan, jossa haetaan alan yrityksiä ja yksityishenkilöitä sponsoroimaan paketteja kouluille, vaikkapa omiin entisiin opinahjoihin.

Yhden Photonics Explorer Kit-paketin hinta sekä yritys- että yksityisille lahjoittajille on 248 euroa. Sponsoroija saa halutessaan itse valita kohteensa, sekä saa esitteensä ja logonsa lahjoittamaansa pakettiin.

Itä-Suomen yliopisto tilaa ja toimittaa paketit sponsorin toivomaan kohteeseen ja laskuttaa sponsoria jälkikäteen. Kampanjassa jokaista yrityksen tai yksityishenkilön sponsoroimaa pakettia vastaan PREIN ja Photonics Finland lahjoittivat myös yhden paketin.

– Näin jokainen lahjoittaja yhden antaessaan lahjoittaa itse asiassa kolme pakettia. Kouluja on tällä hetkellä jonossa omaa pakettiaan odottamassa, kertoo PREINin Raili Termälä.

Valkoisen salaisuus

Tunti jatkuu ja oppilaat selvästi innostuvat, kun he annettujen kokeiden myötä pääsevät pilkkomaan valoa osasiin. CD-levyn pinta, värilliset kalvot ja LED-valo eivät kuulosta kummoiselta yhdistelmältä, mutta niin vaan niiden avulla paljastuu, että värittömäksi mielletyssä valkoisessa on sisällä kaikki värit.

Kinnusen kiitettyä lopuksi lapsia mielenkiinnosta, purkautuu luokasta ulos soriseva joukko, joka vielä kertaa toisilleen huomioitaan tehdyistä kokeista. Kolmessa vartissa on näille lapsille avautunut fotoniikan tarjoamat tavat nähdä ympäröivä maailma uudella tavalla.

Teksti: Janne “Rysky” Riiheläinen
Kuva: Tommi Rautio

Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.